Informații Utile

Ce este Autopsia ? In ce conditii se efectueaza?

Autopsia defineste examinarea medicala a unui corp neinsufletit, in scopul determinarii cauzelor decesului. Examinarea este efectuata, de regula, in cazul deceselor subite survenite in conditiile unei stari de sanatate aparent bune, sau la cererea familiei decedatului. Spre deosebire de legist, un medic nu poate solicita efectuarea autopsiei fara a obtine in prealabil acordul familiei; in plus, familia are dreptul de a solicita limitarea autopsiei la anumite organe.

Exista 2 tipuri de autopsie: Legala sau Clinica (denumita adesea examinare post-mortem sau necropsie).
– Autopsia clinica se efectueaza de regula in spital pentru determinarea cauzelor decesului (cand se banuieste ca acestea sunt de ordin medical). Scopul autopsiei clinice este de a oferi raspunsuri specifice si de a identifica boli sau alte probleme de sanatate corelate cu decesul. In cazul unui deces in circumstante misterioase, in majoritatea statelor, exista legi care solicita anumite investigatii:injurii la nivelul corpului, complicatii provenite in urma unor injurii, urme de otrava in organism, complicatii ale unor infectii, urme de violenta care indica omuciderea.

Tanatopraxia – informații, tehnici și rezultate

Daca se indeplineste unul dintre criteriile de mai sus, cazul este preluat de medicii legisti pentru a se stabili cauza exacta a mortii. – Autopsia legala difera de cea din spital din punct de vedere al scopului. Plecand de la determinarea cauzei de deces, pe cat posibil, medicul legist trebuie sa stabileasca si maniera mortii (natural, accident, sinucidere, etc), identitatea decedatului (in cazul in care nu este cunoscuta) si ora decesului. Autopsia implica de asemeni investigarea scenei, hainelor si analizele toxicologice.

In investigarea unui deces, autopsiile sunt de regula efectuate de catre medicii legisti. Acestia studiaza efectele bolilor, tratamentelor medicale si injuriilor la nivelul organismului. Un medic legist este specializat in investigarea cadavrului pentru stabilirea legala a cauzelor decesului (admise in justitie). Au fost delimitate 5 maniere de deces: Naturale; Accidentale, Omucidere, Suicid, Cauze nedeterminate. Dupa examinarea tuturor probelor, medicul legist declara cauza mortii (una dintre cele 5 expuse mai sus). De exemplu, daca in urma autopsiei se descopera ca pacientul a decedat in urma dezvoltarii unei afectiuni cu potential fatal – leucemie, cancer – va fi considerat deces din cauze naturale.

Dacă ai nevoie de alte informații suplimentare, noi suntem aici pentru ați răspunde la orice întrebare.

Emil Bran
Consilier Repatrieri Airsalm
Tel RO 004. 0760 715 509
Tel. IT  0039.389.162.5052
e-mail: airsalm@yahoo.it  | airsalm@airsalm.ro
website: www.airsalm.ro   | www.airsalm.it
Facebook : Airsalm Romania

Poți urmări și prezentarea acestui material video: https://www.youtube.com/watch?v=wgAx_Q_6ffw

Related posts

Incinerare si repatriere urna

Cristina

Decesul în străinătate. Ajutorul de înmormântare ? Este dreptul dumneavoastră!

Cristina

Repatrieri Airsalm România

Emil Bran