Incinerare

Depunerea cenusii la radacina unui copac. Imprastierea cenusii in padure.

Eliberarea autorizatiei pentru incinerare trebuie realizata de autoritatile primariei din zona in care a avut loc decesul. Cenusa rezultata poate fi pastrata in cimitir, la domiciliul familiei sau poate fi imprastiata in mare, in padure sau pe munte, fie in spatii publice, fie in cele private. Pentru aceasta, este necesara exprimarea explicita a dorintei decedatului sau a rudelor de gradul intai.

Pastrarea cenusii

Cenusa poate fi ingropata intr-un loc special destinat urnelor, in orice cimitir privat sau municipal. De asemenea, poate fi incredintata unei persoane dragi din familie pentru a fi pastrata la domiciliu. In cazul in care defunctul si-a exprimat dorinta in acest sens, urna cu cenusa poate fi imprastiata in natura, fie in mare, fie in padure sau pe munte.

Imprastierea cenusii dupa incinerare

Dispersarea poate avea loc fie in natura, fie intr-o zona speciala a cimitirului. Este evident ca din motive igienico-sanitare si sociale, acest lucru nu poate fi realizat in zonele locuite. Pentru efectuarea incinerarii unui corp decedat, este necesara dorinta expresa a defunctului, exprimata in timpul vietii prin testament sau prin vointa exprimata inainte de deces. In lipsa unei manifestari scrise a vointei, sotul/sotia sau, in absenta acestuia, toate rudele apropiate ale defunctului pot exprima verbal dorinta acestuia de a fi incinerat.

Ce este necesar pentru autorizarea incinerarii?

Aceasta chestiune este reglementata de o lege nationala, precum si de reglementari si decizii la nivel judetean sau local, stabilite de diferitele primarii. De asemenea, firmele de pompe funebre sau asociatiile din acest domeniu, precum si site-urile tematice, reprezinta surse excelente de informatii, clarificari si explicatii in aceasta privinta. Pentru a efectua incinerarea unui corp decedat, oriunde, sunt necesare doua lucruri: dovada vointei decedatului de a fi incinerat si un certificat eliberat de medicul care a constatat decesul, care sa excluda posibilitatea decesului cauzat de o infractiune sau violenta. In cazul unei morti subite sau suspecte, care este subiectul unei anchete penale si care este sesizata autoritatii judiciare, este necesara autorizarea magistratului de caz. In aceste cazuri, eliberarea autorizatiei de incinerare poate dura ceva timp, pana cand cauza decesului este clarificata.

Depunerea cenusii umane in padure. Padurea Vie 

Pentru o societate europeana care a evoluat de-a lungul timpului, apropiindu-se de cultul vietii si al mortii, unde inmormantarea unei persoane care pleaca din aceasta viata era depusa intr-un cimitir, ceea ce se intampla in aceasta perioada este de fapt o revolutie culturala in aceasta privinta. Practic, modul de imprastiere a cenusii in natura este pe cale sa anuleze ritualitatea cultului mortilor, asa cum ne-am obisnuit de milenii. Mormintele pe care obisnuiam sa le vizitam dispar ca simbol concret al celor care nu mai sunt printre noi. Si astfel devine important sa identificam cel putin zonele care permit celor vii sa se intoarca la locul ultimului ramas bun si astfel sa restabilim contactul cu persoana iubita disparuta. Biserica, in general, desi inca este sceptica privind incinerarea credinciosilor, a privit intotdeauna cu neincredere si practica imprastierii cenusii in natura. Faptul ca tot mai multi oameni isi exprima dorinta de a fi incinerati demonstreaza o secularizare deplina a societatii in care traim, chiar daca conform credintei crestine va exista o inviere, cu siguranta nu va fi o “inviere a carnii”.

Nu vor exista flori taiate, lumanari sau pietre funerare din marmura, ci doar placi discrete. Padurea este deja in sine un cadru natural minunat si linistitor. Nu vor fi garduri, porti sau zone ingradite, iar zona va fi mereu deschisa tuturor si intretinuta constant. Este o alternativa ecologica si economica la cimitirele traditionale. Se achita o taxa in avans pentru a pastra cenusa la un copac “unic”. Urna va putea fi depusa si la radacina unui copac genealogic de “familie” sau la un “copac colectiv” care contine urnele mai multor persoane.

Acest mod de a depozita in padure o urna cu cenusa este perfect legal in multe tari europene

Diverse primarii au administrat diferite zone de padure dedicate acestui scop, care vor fi administrate in baza unei proceduri precise. Este o practica perfect legala, dar pentru multi dintre noi, potentialul padurii ca loc de inmormantare nu a fost inca inteles din cauza mentalitatii noastre. Acest tip de serviciu are deja un mare succes in strainatate, si il prezentam si aici pe aceasta pagina pentru persoanele care cauta informatii in acest sens.

In Italia, pentru a folosi acest exemplu, exista posibilitatea ca urna cu cenusa sa fie depusa la baza tulpinii unui copac crescut in mediul sau natural. Este o suprafata destinata in acest scop de primaria care administreaza acest teritoriu. Padurea apare in cel mai natural mod posibil, exact asa cum ar fi in absenta activitatii cimitirului. Nu exista pietre funerare, lumanari sau flori taiate, ci doar natura, in toate fetele ei. Padurea este complet utilizabila, datorita unei retele de poteci, concepute pentru a facilita accesibilitatea completa la toti copacii si diversele zone comune ale suprafetei destinate in acest sens.

O placa metalica lipita pe copac are scopul de a aminti decedatul, cu nume si prenume, date necesare identificarii, iar pentru unele cereri oferta poate fi personalizata si cu fraze comemorative si o mica fotografie. Fiecare copac are si un numar de identificare, datorita caruia poate fi gasit in padure. Acesta va contine o eticheta aplicata pe trunchi, inregistrat apoi intr-o arhiva digitala si georeferentiat printr-un sistem GPS. Numarul de identificare al copacului va va permite sa-l identificati imediat pe harta pe care o veti gasi la intrarea in padure. Pentru a facilita orientarea si utilizarea, harta este impartita in zone, fiecare dintre ele corespunzand unui interval numeric. Padurea, in timpul programului de lucru, este condusa de un angajat disponibil pentru orice cerere sau nevoie. Acest loc se numeste “Padurea Vie” si se gaseste in apropiere de Genova, Italia.

Pentru mai multe informatii poti vizita cateva linkuri utile: 
– Repatrieri decedati – https://airsalm.ro
– Urne funerare – 
https://urna.ro/

Sursa prezentarii video este preluata de pe net si este realizata de EmmebiStudio.

Related posts

Urna Biodegradabila. Ce este? Cand se foloseste?

Emil

Imprastierea cenusii in mare

Emil

Incinerarea. Împrăștierea cenușii în natură

Emil