Incinerare

Imprastierea cenusii in mare

Incinerarea este o practica tot mai des intalnita, mai ales in tarile din Europa Occidentala, unde tot mai multi oameni isi exprima dorinta de a fi incinerati in loc sa fie ingropati in cimitir. Legislatia prevede reguli clare referitoare la incinerare, inclusiv autorizatii, permise si modul de pastrare a urnei funerare la domiciliu, in cimitir sau diseminarea cenusii in mare sau pe ape curgatoare.

In general, atunci cand o persoana decedata este incinerata, exista doua optiuni permise de lege: cenusa poate fi pastrata intr-o urna funerara si ulterior inmormantata in cimitir, sau urna poate fi pastrata la domiciliul familiei sau al unui membru al familiei. O a treia optiune este diseminarea cenusii in mare, pe ape curgatoare sau in munti, conform dorintelor exprimate de defunct.

In Romania, de exemplu, este permisa diseminarea cenusii in natura, dar cu anumite reguli care au ca scop principal respectarea dorintelor defunctului. Diseminarea cenusii poate avea loc in locuri special dedicate in anumite cimitire, denumite “gradini ale amintirii”, sau poate fi realizata in spatii private exterioare sau in natura. In ultimul caz, autoritatile locale impun reguli specifice, iar in lipsa unei reglementari clare, organizarea ceremoniei este de responsabilitatea familiei, luand in considerare dorintele decedatului.

Fiecare primarie care administreaza zona in care urmeaza sa aiba loc diseminarea cenusii poate avea propriile norme si reglementari. Este important sa va informati inainte de a decide data si locul diseminarii, pentru a cunoaste toate informatiile necesare. De obicei, aceasta practica tine cont de respectarea standardelor de igiena publica, iar legea prevede ca cenusa sa fie diseminata la o distanta de cel putin o suta de metri de mal. Pentru a face acest lucru, este recomandat sa contactati primaria sau o agentie de pompe funebre specializata in astfel de ceremonii de diseminare a cenusii in mare.

In lipsa sotului/sotiei, altor membri ai familiei, rude sau prieteni, persoana insarcinata cu diseminarea cenusii poate fi executorul testamentar. Materialul video utilizat in aceasta prezentare a fost preluat de pe internet, indicand sursa, si se refera exclusiv la modalitatile de diseminare a cenusii in mare. Sursa video: Taffo Funeral service Ancona

Alte informatii utile:

  1. Urne Funerare: https://urna.ro/magazin/
  2. Repatriere decedati: https://airsalm.ro/

Related posts

Depunerea cenusii la radacina unui copac. Imprastierea cenusii in padure.

Emil

Urna Biodegradabila. Ce este? Cand se foloseste?

Emil

Incinerarea. Împrăștierea cenușii în natură

Emil