Se implinesc acum pe data de 5 octombrie – 12 ani de cand a plecat dintre noi geniul vizionar de la Apple.
A fost lovit de boala inca din 2004 iar cand a plecat dintre noi avea abia 56 de ani. Orice am spune despre el trebuie sa recunoastem ca a fost omul vizionar care a redefinit paradigmele societatii contemporane. Sa stins din viata acum 12 ani la casa luil din Palo Alto, California din cauza unui cancer la pancreas care a dus la un stop cardiac.
In 2009, au inceput sa apara stiri despre sanatatea lui, care s-au publicat dintr-un articol din Wall Street Journal care raporta transplantul de ficat al lui Jobs. Revenit initial, starea lui de sanatate s-a inrautatit din nou in 2011, cand a cerut un nou concediu lung de la serviciu.

O declaratie simpla din partea companiei Apple din Cupertino a dat stirea prin Associated Press: “Steve Jobs a murit”. Fondatorul Apple, omul care a “creat de doua ori” brandul simbolic al erei noastre digitale, a pierdut ultima batalie cu boala de pancreas si a plecat dintre noi la 56 de ani. Jobs se pensionase deja din toate rolurile operationale, iar pe 24 august 2011 a abandonat si rolul oficial de presedinte al Apple, lasandu-l la cirma companiei pe mana sa dreapta Tim Cook. Era un semn ca sperantele lui de a-si reveni erau de acum slabe.
Ultima aparitie publica dateaza din 7 iunie al aceluiasi an cand Steve Jobs s-a prezentat surprinzator la o sedinta a consiliului orasului Cupertino unde isi are sediul Compania Apple, in Silicon Valley din California. A prezentat cu aceasta ocazie proiectul noului campus al companiei. Dupa aceasta data, in tabloidele americane au existat doar fotografii in care Steve Jobs il infatisau ca pe o umbra a lui insusi, foarte slabit de boala. O umbra in comparatie cu „showmanul” care isi fermecase fanii din intreaga lume, seducandu-i pana la adoptarea universala a iPod-ului, iTunes, iPhone-ului si iPad-ului. Suferinta din ultimele sale luni de viata ridicase chiar sperante intr-o reconciliere imposibila cu tatal sau natural Abdulfattah Jandali, un sirio-american care il abandonase parintilor sai adoptivi Paul si Clara Jobs din Mountain View (California).
Steve Jobs spusese nu acelei incercari extreme de apropiere de tatal sau biologic, de parca ar fi vrut sa pastreze intacta acea suferinta chinuitoare a copilariei sale din San Francisco si sa o duca cu el pana la capat. Omul care a revolutionat tehnologia informatiei si telefonia mobila si a promis ca va face acelasi lucru cu consumul de stiri si lectura la nivel planetar a plecat dintre noi pe data de 5 octombrie 2011. Sub conducerea sa, Apple, care in urma cu douazeci de ani parea in pericol de disparitie, a devenit prima companie de inalta tehnologie din lume la valoarea bursiera, depasind in acea perioada Google si Microsoft, si apoi prima, depasind chiar si gigantul petrolier Exxon Mobil.
Aventura lui Jobs a inceput in 1976 cand a fondat Apple impreuna cu Steve Wozniak si Ronald Wayne.

De la inceput iese in evidenta ca fiind unul dintre pionierii computerului personal, dar in prima faza Apple nu reuseste sa devina mai mult decat o companie de nisa in fata unor giganti precum IBM si apoi Microsoft.
Dificultatile l-au impins pe Jobs sa-l numeasca in 1993 ca si administrator delegat pe John Sculley, fostul director executiv al Pepsi Cola. Datorita viziunii foarte diferite relatiile dintre cei doi s-au deteriorat curand si Jobs a parasit compania in 1995, acest lucru coincide si cu un val masiv de reducere a posturilor de munca in cadrul companiei. Aceasta perioada pentru compania echivaleaza cu “traversare pe jos a desertului” pe o perioada indelungata de timp.
In aceasta perioada Steve Jobs lanseaza PIXAR , prima companie de animatie pe calculator , care va fi apoi vandut la Disney.

In anul 1996 Apple avea nevoie sa fie salvata de la faliment. Pentru acest lucru a fost chemat din nou Steve Jobs. In aceasta a doua faza, Jobs ofera tot ce este mai bun din sine in toate domeniile: nu numai in inovarea tehnologica si produse , dar si in talentul sau de vizionar si comunicator strategic in marketing . Un prezentator profesionaist al propriilor creatii pana aproape de a deveni seful unei “religii laice” cu adepti in intreaga lume. Deja in prima faza cu Macintosh in anul 1984, Apple s-a remarcat prin doua calitati originale si anume pe de o parte prin simplitatea si modernitatea interfetelor grafice iar pe de alta parte prin atentia la designul unui produs precum PC-ul care avea la acea vreme o imagine exclusiv functionala si utilitara.
Aceleasi calitati vor reveni in mod exponential in „al doilea Apple” sub conducerea lui Jobs, cu inventii precum iPod, iPhone, iPad, precum si in noua gama de computere iMac. In fiecare dintre sectoarele in care si-a facut progresul, Jobs nu a inventat produse cu adevarat noi: inaintea lui au existat PC-ul, telefonul inteligent, playerele digitale de muzica MP3, precum si tabletele pentru citirea cartilor electronice si a ziarelor precum Kindle. In fiecare dintre aceste sectoare, insa, el a impus tendinte, transformari profunde in modul in care navigam pe internet, ascultam muzica sau citim ziare. De asemenea, a revolutionat experienta comerciala inventand Apple Store, locuri de intalnire care marcheaza astazi omogenizarea unei culturi globale de la San Francisco la Beijing.
Familia a decis ca inmormantarea sa fie facuta intr-o forma privata departe de ochi presei si a lumii. Nimeni nu a stiut la acea vreme nici locul unde a fost inmormantat si nici ziua in care putinii prieteni l-au condus pe ultimul drum pe unul dintre cei mai carismatici si mai bogati 100 de oameni de pe planeta. La moartea sa Fondatorul si fostul CEO de la Apple, detinea potrivit Times International Business peste 8.3 miliarde de dolari si un numar impresionant de brevete pentru tehnologii si accesorii hi-tech.
Probabil pentru ca cel putin pentru acea perioada nu se dorea ca locul unde este inmormnatat Steve Jobs sa devina un loc de pelerinaj acesta a ramas mult timp un mister. Azi se stie ca Steve Jobs a ales sa se odihneasca ca sa spunem asa in Cimitirul Alta Mesa Memorial Park din Palo Alto, aproape de alti antreprenori high-tech, cum ar fi co-fondatorul de la HP David Packard si inginerul Frederick Emmons Terman, cu care Steve Jobs a lucrat cateva luni de vara pe cand avea doar 13 ani.
Click aici pentru toate articolele din categoria “Vietile altora”