Incinerare

Incinerarea. Împrăștierea cenușii în natură

Răspândirea cenușii persoanei iubite incinerate te poate face să te simți liniștit, încheind un capitol din viața persoanei dragi care a plecat dintre noi, precum și din viata ta. Pe măsură ce stabiliți unde trebuie împrăștiată cenușa, puteți alege un loc pe care persoana iubită l-a considerat foarte semnificativ.

Poate fi marea un rau, un deal sau de pe un varf de munte

Poate fi un orice loc, chiar și propria casă sau grădină. Cenușa poate fi împrăștiată la locul în care s-a născut persoana decedată, astfel închizând cercul vieții sale, sau în oricare alt loc pe care îl alegeți. De obicei, în alegerea locului de împrăștiere a cenușii, se ține întotdeauna seama de dorința persoanei decedate.

Discutam nu demult cu un antreprenor de pompe funebre despre acest lucru

El povestește că a cunoscut trei frați care au hotărât ca, la sfârșitul vieții lor, să fie supuși incinerării, iar cenușa să fie împrăștiată.

Cenușa primului frate care a plecat a fost dispersată într-un râu care se varsă în Dunăre. Câțiva membri ai familiei au transportat urna cu cenușa la locul indicat și au astfel îndeplinit ultima dorință a celui decedat. Persoana cu care discutam îmi spunea că fratele său își dorea ca cenușa să fie împrăștiată în zona în care obișnuia să meargă des la pescuit.

Al doilea frate a luat și el decizia ca, atunci când va veni momentul, corpul său să fie incinerat. A dorit ca membrii familiei care doreau să meargă să pună în practică această dorință în luna septembrie, în vârful “Omu” din Bucegi. A fost acolo doar de două ori când era mai tânăr, și acea locație a rămas adânc în inima lui. Trebuiau să ajungă acolo doar cei din familie și prietenii care doreau și erau dispuși să depună acest efort. Cenușa a fost împrăștiată, iar vântul a pulverizat-o și a purtat-o departe.

Al treilea frate a luat hotărârea ca cenușa sa să fie înmormântată pe un deal specific din satul natal, unde s-a născut și a copilărit. O groapă mică și puțin adâncă a fost săpată, iar înainte de a o acoperi, a fost plantat un mic puieț de stejar.

Opțiunile pentru împrăștierea cenușii pot fi variate și, de fapt, depind de dorința persoanei decedate. În România, pentru împrăștierea cenușii nu există multe obstacole. Odată ce aspectele religioase și opiniile diferite ale altor membri ai familiei au fost luate în considerare, urna poate fi păstrată acasă practic pentru o perioadă nelimitată de timp, până când decideți ce să faceți cu cenușa rezultată în urma incinerării. Practic, legea permite păstrarea cenușii la domiciliu pentru o perioadă nelimitată.

În situația în care doriți ca împrăștierea cenușii să aibă loc pe o proprietate privată, ar fi recomandat să obțineți un acord scris de la proprietar, în care să fie specificat clar că aveți permisiunea de a face acest lucru. Unul dintre cele mai controversate aspecte, care ar putea duce la dispute în cadrul familiei, este momentul în care o persoană decide să opteze pentru incinerare și să comunice aceasta familiei.

Incinerarea in Romania din punct de vedere religios este inca destul de controversata. Anumite credinte si confesiiuni nu sunt absolut deloc de acord cu practica incinerarii si apoi imprastierea cenusii. Biserica continuă să prefere practica îngropării trupurilor decedatului, deoarece respecta “traditia” si in viziunea multor persoane aceasta practica ar arată o mai mare stimă față de defunct.

Cu toate acestea, incinerarea nu este interzisă, dar de multe ori se incearca sa se transmita ideea ca incinerarea este aleasa din motive contrare doctrinei creștine, acest lucru dand nastere discutii controversate si pareri diverse in cadrul unei familii cand vine vorba despre acest subiect.

Ca si concluzie personala consider ca atat incinerarea cat si imprăștirea cenușii, sau orice alte forme de destinatie a cenusii trebuie sa fie o optiune personala a fiecarui om. Exista persoane care isi doresc ca atunci cand nu vor mai fi sa existe un mod de a fi onorata memoria lor de copii si nepoti.

Alte persoane au trecut prin experiente care in momentul cand nu vor mai fi isi doresc pur si simplu ca cenusa lor sa dispara in natura. Am convingerea ca alegerea uneia din diferitele forme de inmormintare tin atat din cauza experientelor traite cat si a convingerilor si a relatiei cu Dumnezeu. Personal eu consider ca este o decizie pe care fiecare om ar trebui sa o ia singur.

Click aici pentru intreaga gama de urne funerare propuse pe www.urna.ro

Related posts

Depunerea cenusii la radacina unui copac. Imprastierea cenusii in padure.

Emil

Urna Biodegradabila. Ce este? Cand se foloseste?

Emil

Imprastierea cenusii in mare

Emil